Vi som jobber i barnehage er pålagt å følge Rammeplanen. Rammeplanen sier blant annet følgende om antall, rom og form: Fagområdet omfatter lekende og undersøkende arbeid med sammenligning, sortering, plassering, orientering, visualisering, former, mønster, tall, telling og måling (Rammeplanen 2017, s53). Derfor har jeg laget en aktivitet som går ut å vekke interessen hos barna, for plassering, orientering, visualisering og former. Videre sier rammeplanen at personalet skal bruke bøker, spill, musikk, digitale verktøy, naturmateriale, leker og utstyr for å inspirere barna til matematisk tenkning (Rammeplanen 2017, s54). Derfor har jeg også bestemt meg for å bruke digitale verktøy til å gjøre aktiviteten enda mer spennende, samt gi barna erfaringer med bruk av teknologi og redskaper.
Mål:
Målet med denne oppgaven er å se på hvordan digitale verktøy kan åpne opp og bidra til nye muligheter i arbeid med antall, rom og form.
Didaktiske forutsetninger:
At barna har jobbet med og har kjennskap til former.
Utstyr:
Ipad eller pc og putt-i-boks
Tid på aktiviteten:
Denne aktiviteten tar ca 30 min. 5 min til gjennomførelsen av samlingen og 20 min til spilling. 5 min til refleksjon, hva sitter barna igjen med?
Antall barn:
3 barn per iPad/pc, fungerer nok med 2 maskiner og 1 voksen.
Aldersgruppe:
5-6 år
Innhold og arbeidsmetoder:
Det som er tenkt med denne aktiviteten er at barna blir enda mer kjent med plassering, orientering, visualisering og former. Det skal skje gjennom en samling rundt et bord, som blir etterfulgt av prøving og feiling. Først prater man om en klassisk «putt-i-boks», snakker om hvilke former som finnes, farger på klossene også videre. Lurt å også ha med et par bokser til hvert bord, slik at barna forstår hva vi prater om når vi sier «putt-i-boks». Her er det lov til å spørre barna om hvorfor de forskjellige formene ikke passer over alt, sette i gang litt refleksjon hos barna.
Når man har brukt et par minutter på dette (Obs, dette kan fort bli kjedelig, ikke bruk for mye tid på dette) går man over til iPad eller pc`en. Her har jeg tenkt at barna skal få prøve å spille, gode gamle Tetris. Her er det lurt at personalet har installert programmet på forhånd, slik at man slipper å bruke tid på dette mens barna sitter der. I noen tilfeller kan det å finne appen/programmet og installere den være en del av aktiviteten, det kommer selvfølgelig an på hvor vant barna er med dette fra før. Her må dere selv vurdere hvorvidt man skal bruke tid på dette sammen med barna eller ikke ut ifra hvordan dere kjenner barna.
Dette kan det hende er nytt for barna, så her må det noe forklaring til, hvordan man kan endre form på brikkene og knytte det opp mot «putt-i-boksen», slik at de forstår hvordan de kan få brikkene til å passe best mulig sammen. Når det er på plass er det bare å spille og la læringen begynne. Basert på hvordan spillet fungerer tenker jeg at Tetris inneholder gode mulighet for at barna kan lære plassering, orientering, visualisering og former, og at digitale verktøy er med på å bidra til nye muligheter i arbeid med antall, rom og form.
De voksenes rolle
Å bruke en maskin til å spille med kan for noe, både store og små, være helt nytt. Derfor er det noen ting vi skal ha med oss når vi som voksene skal spille med barn, tålmodighet. Vi må tenke på at barna må lære spillets gang og at det ikke gjør noe om de ikke klarer det med en gang, det handler om å prøve og feile. Jeg tenker at når vi lar barna prøve, må fokuset ligge på at barna skal synes at det er gøy. Dette bekreftes også av Bølgan som forteller at digital praksis dreier seg først og fremst om pedagogikk, om innhold og arbeidsmåter, og at personalet handler på måter som skaper trivsel og utvikling hos barna (Bølgan 2018, s 27).
Rollen til det digitale verktøyet
Bølgan skriver at for å forstå matematiske begreper er det nødvendig å gjøre mange og varierte erfaringer (Bølgan 2018, s 123). Det er noe jeg håper at denne aktiviteten skal bidra med, å gi barna flere og varierte erfaringer. Gjennom å bruke både fysiske figurer i «putt-i-boks» og gjennom å bruke spill, håper jeg at de sitter igjen med noen erfaringer. Samtidig håper jeg på å vekke den matematiske interessen gjennom å bruke digitale verktøy som hjelpemiddel, noe som bekreftes av Bølgan som sier at digitale verktøy er hjelpemidler til å stimulere den matematiske interessen og la matematikk komme til uttrykk på nye og andre måter (Bølgan 2018, s 123).
På den ene siden var jeg litt betenkt på om det kunne være negativt med at barna får poeng når de får til noe i Tetris, men på den andre siden kan det også være motiverende. Dette bekreftes av bølgen som skriver at bokstavene og tallene som barna får frem på skjermen, stimulerer dem til å prøve mer (Bølgan 2018, s 124).
Konklusjon
Videre skriver Bølgan at digitale verktøy og medier kan gi barna nye erfaringer med å løse problemer og bygge kunnskap, og inspirere til logisk og strategisk tenkning (Bølgan 2018, s 124). Så det vi ser her er at å supplere med digitale verktøy i aktiviteter kan gi barna flere gode egenskaper.
Kilder:
Bølgan N.B, (2018) Digital praksis i barnehagen NYSGJERRIG, EKSPERIMENTELL OG SKAPENDE, Bergen, FAGBOKFORLAGET
Rammeplanen (2017), udir.no/Rammeplanen