Mappekomponent Modul 7

Aktiviteten: Barns blikk på nærmiljøet

Vi som jobber i barnehage er pålagt å følge Rammeplanen. Rammeplanen sier blant annet følgende om nærmiljø og samfunn: Gjennom utforsking, opplevelser og erfaringer skal barnehagen bidra til å gjøre barna kjent med eget nærmiljø, samfunn og verden (Rammeplanen 2017, s 56). Derfor har jeg laget en aktivitet som går ut på å gjøre barna kjent med eget nærmiljø, samfunn og verden.

Mål:

Målet med denne oppgaven er å se på hvordan digitale verktøy kan åpne opp og bidra til nye muligheter i arbeid med nærmiljø og samfunn.

Didaktiske forutsetninger:

At barna har jobbet med og har kjennskap til hva et bibliotek er, rådhus eller andre historiske bygninger som finnes i nærheten av barnehagen.

Utstyr: 

Ipad, smart-telefon, digitalt kamera eller andre kamera som kan kobles opp mot pc.

Tid på aktiviteten:

Denne aktiviteten tar ca 2 timer + tiden turen tar. Man trenger sikkert å jobbes med over flere dager.

Antall barn:

6 barn per kamera og samme antall per pc.

Aldersgruppe:

4-6 år

Innhold og arbeidsmetoder:

Det som er tenkt med denne aktiviteten er å ta turen rundt om i nærmiljøet og snakke om hva som finnes av kjente bygninger, stier, hus eller lignende (her kan det være lurt å ha noen bilder/samlinger i forkant). Bli kjent med hva som har skjedd der eller hva huset brukes til for så å ta  turen og besøke stedet og ta bilde av stedet/området. Barna tar selvfølgelig bildene selv. Tanken er så å ta med bildet tilbake til barnehagen og bruke bildet til å lage sine egne «pokemon-kort». Kortene skal inneholde bildet av stedet, har navn, type, Hp og 2 angrep/funksjoner. Disse angrepene er da informasjon om stedet og forteller kort hva som skjer/har skjedd der. Kortene kan lamineres og lekes med videre. Siden nærmiljøet og samfunn også handler om medvirkning kan kortene inneholde et tredje angrep/ som barna bestemmer selv hva skal gjøre?

Her kan man bruke det som finnes i nærheten og ta bilde av skoler eller andre barnehager om man ikke har så mye i nærheten. Da kan det å søke opp informasjon (sammen med voksene) være en del av aktiviteten, for å bruke bildene på pokemon kortene. Er man usikker kan man finne steder på Google Map og Street View, dette kan også gjøres sammen med barna. Å bruke disse digitale verktøyene åpner man opp mange muligheter, noe som også bekreftes av Bølgan som  sier at med Google Map og Street View kan barna ta turen ut i verden og besøke Old Traford Stadium hvis noen er intresert i fotball, eller Holmenkollen skiarena for den som er intresert i langrenn (Bølgan 2018, s 133). Noe som kommer godt med om man skal følge barnas ønsker/medvirkning.

Rollen til det digitale verktøyet

Jeg tenker at uten det digitale verktøyet er dette «bare» en tur. Med andre ord er det digitale verktøyet med på å gjøre en tur/ekspedisjon om til noe mer enn bare en tur, om til en aktivitet. Dette nevnes også av Bølgan som sier at digitale verktøy og medier kan bli både resurser og aktiviteter (Bølgan 2018, s 131).

Konklusjon

Jeg tenker at i denne aktiviteten spiller det digitale verktøyet en stor rolle da det åpner opp for mange muligheter hva gjelder å «reise» rundt verden, se hva som finnes og å gjøre nærmiljøet og samfunn om til en lek. Jeg tenker at leken er viktig da vi vet at det er gjennom lek vi lærer best og gjennom det vi interesserer oss for. Videre tenker jeg at det finnes mer læring gjennom å høre på hvor barna vil, hva de vil se, hva de interesserer seg for og gjennom å la de få styre litt. Dette bekreftes også av Bølgan som sier følgende «Når barnas rolle som produsenter står i sentrum, får barna også erfaring med å lytte, forhandle og diskutere (Bølgan 2018, s 133).

Det digitale verktøyet kan fremme læring ved å bruke bildene de har tatt fra besøkene sine og gjøre de om til spill og lek.  Det kan også fremme læring gjennom å «besøke» steder barna forteller om, kanskje de selv har vært der, og la andre barn få se hvordan det ser ut på de stedene de snakker om.

Kilder:

Bølgan N.B, (2018) Digital praksis i barnehagen NYSGJERRIG, EKSPERIMENTELL OG SKAPENDE, Bergen, FAGBOKFORLAGET

Rammeplanen (2017), udir.no/Rammeplanen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.