Hovedmodul 4

Hovedoppgaven modul 4

Vi som jobber i barnehage er pålagt å følge Rammeplanen. Rammeplanen sier blant annet følgende om kunst, kultur og kreativitet: I barnehagen skal barna få estetiske erfaringer med kunst og kultur i ulike former og organisert på måter som gir barna anledning til utforsking, fordyping og progresjon (Rammeplanen 2017, s 50). Derfor har jeg laget en aktivitet som jeg tenker at vil være med på å stimulere barnas kreative og estetiske sanser, samt gi barna anledning til å utforske og få en progresjon.

Mål:

Å bruke digitale verktøy til å bidra kreativt i barnas aktivitet innen kunst, kultur og kreativitet.

Didaktiske forutsetninger:

Utstyr: 

Ipad eller digitalt kamera som gir muligheten til å ta bilder og printe.

Tid på aktiviteten:

Denne aktiviteten krever 60 minutter. Først 20 minutter til å tegne et sted i barnehagen som de liker godt. Deretter 20 minutter til å ta bilde av dette stedet. Til slutt 20 minutter til å tegne ut ifra bildet som de har tatt.

Antall barn:

6 barn per kamera/voksen. Antallet barn kommer an på alderen på barna. 

Aldersgruppe:

4-6 år

Innhold og arbeidsmetoder:

Denne aktiviteten er delt.

Del 1, uten digitalt verktøy:

Del 1 går ut på å reflektere over hvilke sted i barnehagen man liker, gjerne fortelle hvorfor man liker det stedet, for så å tegne dette stedet utifra sine egne tanker og hukommelse/fantasi.

Del 2, med digitalt verktøy:

Del to går ut på at barna skal få bruke et digitalt kamera til å ta bilde av dette stedet i barnehagen som de liker så godt. Dette kan man gjøre mindre for så printe det ut, enten med farger eller i sort/hvit. Hvis barna er litt drevene i teknologi kan man la barna leke seg litt med redigering før man printer bildet. Etterpå blir barnas oppgave å fylle resten av arket. Her er det opp til barna selv å bestemme om de tegner det som faktisk er der, eller om de fyller resten av arket med fantasi.

Her finnes også en annen vri. Siden barna alt har tegnet dette stedet i del 1, kan man spørre barna om de kunne tenkt seg å finne et dyr (på iPaden) samme med deg, som de ønsker å printe ut og lime på tegningen sin. Her går det å lage en tegning ferdig på forhånd, som inspirasjon.

Refleksjon rundt aktiviteten

Rammeplanen sier at i gjennom arbeid med kunst kultur og kreativitet skal barnehagen bidra til at barna bruker ulike teknikker, materialer, verktøy og teknologi til å uttrykke seg estetisk (Rammeplanen 2017, s 51). Det tenker jeg at denne aktiviteten kan bidra med, siden den drar inn ulike verktøy og teknologi for at barna skal uttrykke seg estetisk. Den lar barna arbeide med kunst på egen hånd, men får også digitalt innspill gjennom bilde, bruk av iPad og print. Dette er positivt i følge Bølgan som skriver at digitale medier utgjør en viktig kulturfaktor og dagens barn trenger å bli fortrolige både med tradisjonelle og digitale uttrykksformer… (Bølgan 2018, s 114).

For det første kan det at man printer ut et bilde som barna selv har tatt være med på å berike barnets mulighet til å uttrykke seg. Bølgan forteller oss at barn trenger mange og forskjellige verktøy for å bearbeide og uttrykke inntrykkene sine (Bølgan 2018, s 115). Derfor tenker jeg at ved å vise at man kan berike bildet med teknologi på denne måten, får de flere verktøy og man åpner for at barna kan se flere muligheter. Det at barnet selv får ta bilde kan også føre til at barna får erfaring og mestring ved bruk av teknologi.

For det andre vet vi at å bruke teknologi sammen med barna er positivt. Dette støttes også av Simensen som forteller at riktig bruk av teknologien kan bidra til å skape nye dimensjoner i det pedagogiske arbeidet og at integrering av teknologi handler om å se muligheter som finnes (Simensen 2021, s 81). Å se muligheter som finnes handler for min del om at jeg ikke skal sette begrensinger som ikke trenger å være der. Jeg tenker at barn ser muligheter, så lenge de får lov. Hva gjelder å lage bilder med digitale verktøy handler om å slippe løs alle mulighetene.

 

Avslutningsvis tenker jeg at denne aktiviteten kan bidra kreativt innen kunst, kultur og kreativitet, fordi den åpner opp for å se muligheter gjennom digitale verktøy og gir barna flere verktøy til å uttrykke seg.

 

Kilder:

Bølgan N.B, (2018) Digital praksis i barnehagen NYSGJERRIG, EKSPERIMENTELL OG SKAPENDE, Bergen, FAGBOKFORLAGET

Dardanou, M. Mossin, M. S. og Simensen, E.D. (2021), Barnehagens digitale arenaer, Oslo, Universitetsforlaget

Rammeplanen (2017), Udir.no/Rammeplanen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.