Mappekomponent modul 8

Aktiviteten: e-bok

Vi som jobber i barnehage er pålagt å følge Rammeplanen. Rammeplanen sier blant annet følgende om kommunikasjon og språk: Alle barn skal få god språkstimulering gjennom barnehagehverdagen, og alle barn skal få delta i aktiviteter som fremmer kommunikasjon og helhetlig språkutvikling (Rammeplanen 2017, s 23). Derfor har jeg laget en aktivitet som går ut på å bruke et digitalt verktøy for å fremme kommunikasjon og helhetlig språkutvikling.

Mål:

Målet med denne oppgaven er å se på hvordan digitale verktøy (e-bok) kan bidra til at barn får ulike leseopplevelser. 

Didaktiske forutsetninger:

At barna har jobbet med og har kjennskap til hva eventyr er, har jobbet med rim, regler, diktet historie før.

Utstyr: 

PC med lyd-opptaker.

Lage en bookcreator konto i forkant

www.bookcreator.com

Dette er den jeg bruker, da jeg synes den er lett å bruke. Her kan du velge selv hva du ønsker å bruke ut ifra egen erfaring.

Tid på aktiviteten:

Denne aktiviteten tar ca 2 timer, kan være lurt å bruke flere dager.

Antall barn:

6 barn per pc/voksen

Aldersgruppe:

4-6 år

Beskrivelse av boka:

Boka barna lagde ble basert på boka «Bæsj» av Stephanie Blake, som handler om en kanin som bare kunne si en ting. Grunnen til at de endte opp med denne boka er fordi et av barna har hengt seg opp i denne boka, noe som har resultert i at vi også har lest den i barnehagen. Det finnes flere historier om denne kaninen og den er også blitt en tegnefilm som finnes på «nrk super» og går under navnet «Simon». 

Innhold og arbeidsmetoder:

Tanken her å skape språk og kommunikasjons glede gjennom å la barna får lage sin egen bok (e-bok) basert på et allerede kjent eventyr eller et eventyr de dikter opp i fellesskap. Hvis de ikke blir enige om et allerede eksisterende eventyr, kan man dikte et. En metode som jeg har hatt god erfaring med tidligere er å la diktingen gå på rundgang, som jeg kaller for «sirkel dikting». Uavhengig om man dikter videre eller gjør om på et eksisterende eventyr eller dikter et selv vil barna få bruke og trene flere av sine ferdigheter, som kreativitet, sosiale ferdigheter, språk, digitale ferdigheter og medvirkning. Derfor tenker jeg at det er flere positive sider ved denne aktiviteten.

Selv om det er barna som skal dikte, kan det være lurt at den voksene er deltagende, da det av erfaring kan ta litt av.

Selv brukte jeg sirkel dikting da vi lagde boka, dette fungerte godt og gir barna gode muligheter til å medvirke og at barna kan komme med innspill. Barns medvirkning er noe som står sentralt gjennom hele aktiviteten,  da de får styre og de voksene er veiledere.

Da barna lagde ebok spilte de inn lydfiler og brukte bilder som de hadde laget selv.

Rollen til det digitale verktøyet, personalet og barna

Siden det er barna som skal være produsenter må de gjøre en rekk oppgaver. Hvordan barna jobber med historien, lydfiler og bilder, samt arbeidet med boken kan gi ringvirkninger, som kan fremme mange fremtidige kompetanser. I følge Simensen er dette noe av det beste barnehagene kan gjøre, å legge til rette for innhold i barnehagehverdagen som fremmer denne type arbeid (Simensen m.fl. (2021), s 53).

I noen barnehager kan man møte motstand fra enkelte ansatte, som har en del meninger om en del aktiviteter. Da kan det være lurt å minne de på at det er snakk om barnas utvikling og at barna skal forberedes på hva de kan møte senere i livet. Dette bekreftes også av Bølgan som forteller at barnehagepersonalet må være åpne for nye impulser, nysgjerrige og villige til å forberede barn til å påvirke deres egen fremtid (Bølgan 2018, s 24). Derfor tenker jeg at det er lurt at vi bruker digitale verktøy som en del av varierte formidlingsformer og tilby barna et mangfold av bøker, sanger, bilder og uttrykksformer, slik rammeplanen sier at vi skal (Rammeplanen 2017, s 49). Det vi ser er at det er flere grunner til å ha aktiviteter som denne.

Simensen forteller at det er viktig at slike prosjekt skal være lystbetont og engasjerende (Simensen m.fl. (2021), s 89). Hva gjelder medieerfaring tenker jeg at det er greit at vi gjør oss kjente med programmene vi skal bruke, slik at vi vet hva vi skal og hvordan de fungerer. Videre tenker jeg at hvis ting tar for lang tid, kan det føre til at barna mister interessen. De barna jeg hadde med hadde aldri jobbet med lydfiler eller jobbet på en datamaskin. De hadde derimot god erfaring med bruk av nettbrett og mobiltelefonen til mamma og pappa. Prosjektet gikk til tross for lite medieerfaring veldig bra.

Samtidig sier Siemensen at vi ikke skal være redde for å la barna vise veien, selv om vi ikke er så gode (Simensen m.fl. (2021), s 89). Det er greit å huske på at det er barna som skal være produsentene og ikke de voksene, siden dette kan være med på å stimulere kreativitet og skaperglede (Simensen m.fl. (2021), s 88).  Derfor tenker jeg at det ikke er så viktig å fokusere på hvor mye medieerfaring barna har fra før, men heller tenke at vi må alle starte et sted og at vi kan lære sammen.

Konklusjon

Rammeplanen sier blant annet følgende om kommunikasjon, språk og tekst: Gjennom arbeid med kommunikasjon, språk og tekst skal barnehagen bidra til at barna opplever spenning og glede ved høytlesning, fortelling, sang og samtale (Rammeplanen 2017, s 48). Det er noe jeg opplever at denne aktiviteten bidrar med, både spenning og glede. Den bidrar også til en form for høytlesning ved at barna kan trykke på forskjellige bobler, som gjør at det kommer lyder eller utdrag fra fortellingen. Ut ifra hvordan jeg har sett at de reagerer når de jobber med produktet og ikke minst når de er ferdige og kan vise det frem, tenker jeg at det også fører til mestringsfølelse. Mitt inntrykk er derfor at å lage en ebok bidrar til at barna får ulike leseopplevelser. Det ferdige produktet kan også føre til samtaler og lek i etterkant, kanskje samtale hjemme også?

Selv om tanken med aktiviteten er å gi barna kommunikasjons-glede, tenker jeg at det er flere fordeler ved å bruke digitale verktøy som en del av varierte formidlingsformer. Dette bekreftes også av Bølgan som sier at: i dag trenger barn også å lære at de kan bruke digitale verktøy og medier til å skape, produsere, informere og kommunisere (Bølgan 2018, s 24).

Basert på dette tenker jeg at denne aktiviteten bidrar til å fremme kommunikasjon og helhetlig språkutvikling.

Kilder:

Bølgan N.B, (2018) Digital praksis i barnehagen NYSGJERRIG, EKSPERIMENTELL OG SKAPENDE, Bergen, FAGBOKFORLAGET

Dardanou, M. Mossin, M. S. og Simensen, E.D. (2021), Barnehagens digitale arenaer, Oslo, Universitetsforlaget

Rammeplanen (2017), udir.no/Rammeplanen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.