Digital kommunikasjon

I dette blogginnlegget skal jeg drøfting hvordan det å bruke en barnehegeblogg kan være med på å styrke samarbeidet barnehagen/hjem. 

Innledningsvis må det sies at det finnes flere sider som f.eks «mykid», som brukes av blant annet barnehager som en form for blogg. Disse er ment for å dokumentere og kommunisere mellom barnehagen og foreldre. Så å bruke blogg som en kommunikasjonsform er ikke noe nytt. Erfaringsmessig vil jeg si at dette er et veldig nyttig redskap, dersom det blir brukt digital dømmekraft ved publisering.

På den ene siden kan det som publiseres i en blogg være tilgjengelig for alle (med passord), så man kan lettere nå ut til alle, skulle det være nødvendig. Da vil foreldrene kunne hente frem informasjon om gårsdagen, dagen i dag eller morgendagen bare ved å ta opp telefonen. At ting skal ligge digitalt er blitt en forventning i dagens samfunn og bekreftes av Simensen som sier at bruken av digitale tjenester har blitt en integrert del av hverdagen i de fleste hjem (Simensen 2021, s 19).

Sett i lys at det som publiseres er sett gjennom av «autorisert» personalet, kan en barnehageblogg være med på å styrke samarbeidet mellom barnehage/hjem. Historier som forteller noe om dagen kan være med på å gi foreldre informasjon om hva barna har gjort, dette kan igjen føre til at foreldrene lettere kan kommunisere med barna sine. Dette støttes også av Rammeplanen, som sier at personalet skal stimulere barns verbale og non-verbale kommunikasjon og legge til rette for at alle barn involveres i samspill og i samtaler (Rammeplanen 2017, s 24). Bilder og filmsnutt kan også ha lignende effekter, men kan i tillegg gjøre at foreldre og barn kan se sammen. Dette kan igjen føre til gjenkjennelser hos barna, felles refleksjon og undring i familien, hvor barna kan berike med å selv fortelle. Slik jeg ser det kan det å ha en barnehageblogg gi positive ringvirkninger.

Videre tenker jeg at dette er positivt, da foreldre kan gå inn og ta en titt på nye blogginnlegg. Dette gjør at barn med f.eks skilte foreldre også kan få innblikk i livet til barna sine, selv om det ikke er deres tur til å hente barna.

På den andre siden kan det å ha en barnehageblogg føre til at det kommer informasjon på avveie. Innlegg kan også publiseres uten at det er brukt rikelig med digital dømmekraft, som kan føre til at det publiseres innlegg mot personer som ikke har samtykket eller innlegg som ikke ganger alle. Dette vil da bli brudd på personvern. Det som er vanskelig i slike situasjoner er at personen som publiserer kan ha vurdert innlegget som både smart og godt, men som vi vet er vi mennesker forskjellige og kan vurdere det litt ulikt enn andre, uten at det er feil (Bergsjø, 2020, s24).

Rammeplanen sier at samarbeidet mellom hjemmet og barnehagen skal alltid ha barnets beste som mål (Rammeplanen 2017, s 29). Hvis man poster noe på nettet, finnes det alltid en liten sjanse for at noen kan få tak i bildet, filmen eller annen informasjon. Er det da for barnets beste å lagre sensitiv informasjon digitalt?

Avslutningsvis ser vi at det er mange fordeler ved å digitalisere arbeidet, noe som også bekreftes av Bølgan som forteller at digitalisering av administrativt arbeid er mer og mer vanlig og at det er flere fordeler med det. Det åpner blant annet opp en ny kanal for kommunikasjon mellom barn og hjem (Bølgan, 2018, s 23). Jeg tenker at selv om det er mange fordeler ved å digitalisere arbeidet, skal man være skeptisk til digital lagring. Vi vet ikke hvor lett eller vanskelig det er å få tak i informasjon fra passordbeskyttede blogger. Et annet spørsmål er om det er sikrere med store firmaer som «mykid», fordi de er betalings basert? Jeg tenker at vi skal ikke godta alt, bare fordi det er enkelt for barnehagen. Det er ikke uten grunn at Bølgan skriver om at det er utarbeidet veiledere som forteller om uønskede hendelser og hva man bør gjøre, skulle noe skje (Bølgan 2018, s 23).

Legger ved lenke til en barnehage som bruker barnehageblogg.

https://andbarnehager.bloggnorge.com

Kilder:

Bergsjø, O, L. Eilifsen, M. Tønnesen, K. Vik. L. G. V, (2020) BARN OG UNGES digitale dømmekraft Verdiløft i barnehagen og skole, Oslo, Universitetsforlaget

Bølgan N.B, (2018) Digital praksis i barnehagen NYSGJERRIG, EKSPERIMENTELL OG SKAPENDE, Bergen, FAGBOKFORLAGET

Dardanou, M. Mossin, M. S. og Simensen, E.D. (2021), Barnehagens digitale arenaer, Oslo, Universitetsforlaget

Udir.no/rammeplanen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.