Digital dømmekraft

I dette innlegget skal jeg snakke om digital dømmekraft med fokus på digitaletisk dilemma, slik jeg ville lagt det frem for foreldrene i barnehagen.

Plan for foreldremøte

Hei og velkommen

Som dere ser er rommet organisert slik at det er 4 bord med 5 stoler til hvert bord, fordi det skal diskuteres underveis. Det er derfor fint om stolene ikke bytter bord.

Plan for møte:

  • Gjennomgang av personalet
  • Årsplan
  • Satsningsområder
  • Digitaletisk dilemmaer

(Jeg tenker at vi starter med Digitaletisk dilemmaer)

Digitaletisk dilemmaer

Siden teknologien er kommet for å bli og både barnehagen og skolen blir mer og mer digital er det greit å informere om og rette fokus på digital dømmekraft. Derfor skal jeg ta for meg digital dømmekraft, fortelle litt om hva det innebærer og hvorfor vi bør diskutere det.

Etterpå skal vi lese en praksis fortelling som heter «se på alban» for så å diskutere i gruppene og komme til enighet om ha vi tenker er lurt for barna og hvorfor.

 

Digital dømmekraft

Selv om digital dømmekraft er ganske kompleks, skal jeg her prøve å forklare hva det innebærer. Når vi snakker om digital dømmekraft må man se på ferdigheter, er det juridisk lov og ikke minst, er det etisk riktig å gjøre det. Bergsjø sier at det handler om å gjøre det som er godt og smart på nettet (Bergsjø m.fl, 2020, s 24). Altså, er det riktig å gjøre det, selv om det er lov? Det vi ser her er at det er flere elementer som påvirker den digitale dømmekraften. 

Hvor tidlig er for tidlig å innføre teknologi, er det for tidlig å innføre teknologi på skolen, i barnehagen? Eller er det helt ok å bruke mer teknologi i barnehagen, nærmere bestemt småbarns avdelingen?  Mange vil nok mene at svaret her er at barnehagen er for tidlig og at småbarnsavdelingen er i høyeste grad helt unødvendig. Vil man unngå teknologi i barnehagen fordi man ikke vet hva den gjør, hva tenker dere? Diskuter i gruppen, så tar vi felles etterpå.

Rammeplanen vil at vi som er ansatte skal bruke teknologi som digitale verktøy, med omhu vel og merke (Rammeplanen (2017), s 44). Derfor tenker jeg at det må ha blitt forsket på akkurat dette, hvordan skal vi jobbe med teknologien og hvorfor så tidlig. Videre tenker jeg at det handler ikke bare om å introdusere barna for hvordan ting, som f.eks et nettbrett fungerer. Det handler om førstehåndserfaringer, men det handler også om at vi som jobber i barnehagen skal kunne fortelle og veilede foreldrene. For at vi skal kunne veilede må vi snakke om det i fellesskap, hvordan bruke teknologien på best mulig måte, hvordan vil vi ha det? Diskuter i gruppen, så kan forslagene skrives ut fra en sol på et stort ark, en tavle, eller kanskje til og med et smartboard.

Jeg tenker at barnehagen, til og med småbarnsavdelingen, er et godt tidspunkt å introdusere barn for teknologi og å bruke det som digitalt verktøy. Bergsjø sier at at barn i barnehagen skal trene på digital dømmekraft og utvikle etisk forståelse for digitale medier (Bergsjø m.fl, 2020, s 91). Klarer små barn dette? Det er ikke snakk om at de skal ha denne forståelsen i en alder av 2 år, det er snakk om at barna skal få drypp av teknologien, ikke alt på en gang. Det finnes flere apper som kan gi begynnende forståelse for hva som er rett eller galt. Her gjelder det å være kreativ og se løsninger. Jeg tenker at ved å introdusere barna for gjenstander med «feil» farger som f.eks blå epler, kan man lage grunnlag for at man ikke skal tro alt man ser på nettet eller tv. Dette kan også brukes som språktrening.

Flere grunner til at vi bør starte når barna er så unge, er fordi jeg tenker at min kone og jeg er langt ifra de eneste som har latt barna sine bruke nettbrett, ned i en alder av 2 år. Hva gjelder ikt i barnehagen sier Bergsjø at barnet kan utvikle en grunnleggende forståelse for hva etikk handler om gjennom fokus på digital dømmekraft og sterkt fokus på erfaring av omsorg  (Bergsjø m.fl, 2020, s 91). Det vi ser her er at de kan utvikle en viss forståelse, men hun sier også at det må ligge mer i bunn, nemlig sterkt fokus på erfaring av omsorg. Jeg vil derfor understreke hvor viktig det er at man er tilstede hvis man lar barnet bruke et digitalt verktøy.

Digital dømmekraft er noe jeg skulle ønske at barnehagen til min sønn hadde snakket med oss om. Ikke fordi jeg tror han bruker for mye skjerm, men fordi jeg tenker at det er gunstig med felles veiledning om databruk og teknologi. Jeg vet lite om hvordan barnehagen til min sønn bruker teknologi eller hvilken digitale dømmekraft de ansatte innehar, siden dette er noe de snakker alt for lite om. Forskriften til barnehagens innhold og oppgaver peker på at barnehagens mandat er å samarbeide i nær forståelse med hjemme (Bergsjø m.fl, 2020, s 91). Tror dere at det er noen som lar barna sitte med et nettbrett fra morgen til kveld? Gjør dere noen tanker om dette og hva det kan føre til, så tar vi en felles diskusjon på dette om noen minutter.

Å ta noen runder om hva som er greit bør gjøres med gjevne mellomrom, slik at flest mulig får en felles forståelse av hvor skadelig feil bruk av teknologi kan være. Noen trenger til og med veiledning på hvilke apper det kan være lurt å styre unna eller hva som kan være en ok app. Dette bekreftes også av Bergsjø som sier at det er viktig å peke på at Rammeplanen sier at barn ikke skal overlates et ansvar de ikke er rustet til å ta (Bergsjø m.fl, 2020, s 92). Dette er lovfestet i rammeplanen og gjelder for bruk av teknologi i barnehagen, men man bør ha noen regler hjemme også. Våre barn sitter aldri foran et nettbrett uten voksene, slik at vi kan veilede dem og prate med dem underveis og i etterkant. Hvordan er det hjemme hos dere?

Eksempler på dette er hvorvidt man skal la barn som har eget nettbrett eller smart-telefon installere apper med høyere anbefalt aldersgrense, enn barnets alder. Hva skjer hvis storesøster på 10 ser en video med litt voldelig innhold og ikke innser at lillesøster på 4 står bak? Dette kan være ille nok for søster på 10, men kanskje enda mer skadelig for søster på 4. Kanskje ingen får med seg denne episoden og snakker med søstera på 4, hvordan vil dette påvirke barnet? Dette er bare et eksempel på hvorfor det er viktig å snakke om digital dømmekraft. Hva tenker dere om en slik episode? Vi tar noen minutter og diskuterer i gruppa og tar det felles etterpå.

Som nevnt tidligere er teknologien kommet for å bli. Derfor er det viktig at vi som jobber med utdanning må sitte med kunnskap om tema, slik at vi kan hjelpe foreldre i å hjelpe barna. Bergsjø sier at de med høy kompetanse på nettbruk opplever mindre mobbing enn de med middels kompetanse (Bergsjø m.fl, 2020, s 102). Å la barna få bruke nettbrett i tidlig alder gjør at de kan beherske denne teknologien i senere alder, noe som vil gange barna. Vi skal derimot huske å være tilgjengelig for barna og prate med dem om hva de har sett og eller opplevd. Dette bekreftes av Bergsjø som sier at det er viktig at de voksene klarer å lese barnet og forstå hva som plager barnet, samt at barna får oppleve omsorg, gjenkjennelse og forståelse hvis de er i sårbare situasjoner (Bergsjø m.fl, 2020, s 102). Hva tenker dere, hvilken sosial påvirkning kan oppstå, dersom man ikke er tilstede, på kort og lang sikt?

Nå skal jeg lese en praksis fortelling for dere, som vi skal diskutere i fellesskap. Dette er et klassisk eksempel på digitaletisk dilemma.

Se på Alban!

Alban på 1 år har lært seg å gå, uten å holde seg på trilla!

Hurra! Alban har øvd og øvd, med og uten trilla. Se så god han har blitt til å gå. 

Dette er teksten som følger en kort videosnutt, hvor pedagogisk leder har filmet Alban som klarer å ta sine første skritt i barnehagen. 
Filmen er lagt ut via barnehage-appen, det er kun foreldre/foresatte fra denne ene avdelingen som har tilgang det den. 

På slutten av dagen ved hentesituasjon, tar en av de andre foreldrene kontakt med en av de ansatte fra avdelingen. Og sier i fra at dem ønsker ikke at deres barn skal bli «publisert» når det lærer seg å gå. 
Dette er noe vi selv har lyst til å glede oss over, og vil ikke at de andre foreldre/foresatte skal se det før oss. Fordi vi begge har jobber hvor vi ikke har mulighet til å sjekke barnehage-appen.   

[av Sandra Elise Sekkouri]

Hva tenker dere om denne hendelsen, er det greit av personalet å poste slike innlegg, selv om foreldrene har krysset av på at det er greit? Hva tenker dere om reaksjonen til foreldrene som sa ifra? bruk noen minutter på å diskutere i gruppa, så tar en runde etterpå.

Nå har jeg snakket litt om digitaletisk dilemmaer og vi har diskutert tema både i grupper og fellesskap og kommet frem til hvordan vi ønsker å ha det. Jeg legger også ved sola, som viser hva vi tenker er riktig i forhold til barna og digital dømmekraft:

(Her ville jeg trukket frem punktene vi har snakket om)

Dette er noe jeg håper dere tar med dere videre.

Takk for nå.

Kilder:

Bergsjø, O, L. Eilifsen, M. Tønnesen, K. Vik. L. G. V, (2020) BARN OG UNGES digitale dømmekraft Verdiløft i barnehagen og skole, Oslo, Universitetsforlaget

Rammeplanen (2017): Udir/.no/rammeplanen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.