Windows 95

Rammeplanen sier at vi skal bruke digitale verktøy i det pedagogiske arbeidet og at vi skal  utøve digital dømmekraft (Rammeplanen 2017, s 44). Ok, hva betyr det? Før jeg begynte på dette studiet tenke jeg at vi var gode på dette i barnehagen hos meg, men var vi egentlig det? Det er noe jeg kommer nærmere innpå.

Etter å ha lest flere innlegg, ser jeg at det er flere som er litt der jeg er. Det jeg snakker om er våre forventninger til studiet, hva forventet vi å lære i studie? Starten på studie har så langt ikke vært det jeg trudde det skulle være, så langt har det vært mye mer, i positivt favør. Jeg ser på meg selv som ganske så datakyndig, siden jeg har vært interessert i og drevet med data og teknologi fra jeg var liten. Kan godt huske at windows 95 kom og at at pcen sto i stua, der alle kunne se hva vi brukte pcen til. Sånn er det ikke lenger. Slik jeg ser det blir pcen plassert på rommet, eller alle andre steder enn stuen. Dessuten, hvorfor skjule det som skjer på skjermen? Barna har like mye tilgang til nettet på smart telefonen sin, som på pcen. I dag føler jeg at det er snudd på hodet, du må godta «cookies» før du får lov til å se innholdet på siden. Slik jeg ser det er det ikke foreldrene som sier nei, men nettsiden som sier nei, dersom du ikke godtar alt de informerer om. Er det slik det skal være?

Så langt har det vært fokus på digital dømmekraft, noe som er mye mer spennende en det høres ut som. Det har fått meg til å endre hvordan jeg tenker og hva jeg tenker om digitale verktøy. Sånn sett har studie allerede lært meg mer om hva det digitale innebærer. Det får meg til å tenke på en assistent jeg jobbet sammen med, som jeg da tenkte var super flink til å dokumentere. Hun løp rundt og tok bilder av barna i «øyeblikket». Nå tenke jeg «er det greit, har hun spurt, har hun fortalt barna hva hun skal bruke bildene til?». Selv jobber jeg på småbarnsavdeling og har frem til nå vist bildet jeg har tatt til barna og fortalt at vi skal vise dem til mammaen og pappaen deres. På den ene siden kan man spørre, er det ok, er det nok?

På den andre siden har jo foreldrene signert at vi kan ta bilder og publisere dem i appen, så da er det vel greit, da?

Vi mennesker er opptatt av regler, noe som må til for at et samfunn skal fungere. Til tross for det klarer ikke alle å begrense seg, de mener at regler er til for å brytes. Et etisk dilemma jeg nå står over er: Skal man høre på foreldrene som ønsker flere bilder av barnet sitt, eller skal man høre på barnet, som sier «nei» hver gang kamera blir tatt opp. Og er det riktig av meg å «snikfotografere» et bilde av barna for å legge det ut på appen? Børgsjø sier at etikk handler om å reflektere over hva som er moralsk riktig (Bersjø m.fl (2020), s 112). Hva ville dere gjort, er det etisk riktig? Vi er jo i barnehagen med fokus på barnets beste….

Ikke bare sto pcen i stuen, så det ble en naturlig begrensing på hva man så på eller brukte pcen til, men et så godt som ikke eksiterende internett satte også en stoppe for hva man brukte den til eller hvor lenge man gadd å sitte ved den. Var dette 90-tallets digitale dømmekraft, eller fantes ikke det ordet da? I dag har man ikke samme naturlige begrensinger hva gjelder skjermbruk, ikke en gang på tv. Tv er tilgjengelig for «alle», så det er ikke rart at en del barn, ungdom eller voksene sliter med for mye skjermtid. Har barn som vokser opp i dag skjermtid, eller er det et utdøende begrep? Uansett har teknologien kommet for å bli og jeg tenker derfor at digital dømmekraft er noe alle burde bli flinkere til, så hvorfor ikke lære barna om det allerede i barnehagen?

Kilder:

Bergsjø, O, L. Eilifsen, M. Tønnesen, K.T og  Vik. L. G. V, (2020) BARN OG UNGES digitale dømmekraft Verdiløft i barnehagen og skole, Oslo, Universitetsforlaget

Rammeplanen (2017): Udir/.no/rammeplanen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.