Likes > Etikk

Det finnes mennesker som liker å være hjemme, så mye som mulig. Vi mennesker er glade i det som er trygt og godt. Jeg tror derimot at de fleste mennesker liker å reise litt, så lenge de kan komme tilbake til det de kjenner best, helst som sin egen baklomme. Vi har beveget oss for å oppdage nye vidder, enten til fots, med hest og senere også med båt. Så har vi tatt i bruk teknologi og funnet nye måter å flytte oss på, f.eks biler og fly. Så at vi i dag bruker teknologi for å forbedre måten vi gjør ting på, er helt naturlig. Det er dessverre ikke alltid sånn.

Etter at pc ble mer tilgjengelig for almenheten fant folk ut at den kan brukes til mer enn å gjøre ting bedre, den kan også brukes til å ødlegge for andre mennesker, eller å manipulere ting, f.eks bilder og filmer. Facebook er kanskje den mest besøkende siden på nettet og folk deler historier eller bilder der over en lav sko. Det folk legger ut kan ofte deles, kommenteres eller «likes». Dette har ført til at folk, gjerne av den yngre generasjonen jakter på «likes». Mange manipulerer til og med bilder eller lyver, bare for å få likes. Det får meg til å lure, tenker de over at det de legger ut ikke er greit, eller bryr de seg rett og slett ikke, så lenge de får likes? Har de lært om digital dømmekraft eller etikk i det hele tatt?

Digital dømmekraft bør læres og det er lettere å starte med små drypp når barna er små. Derfor kan det være praktisk å starte i barnehagen. Bølgen forteller at digital praksis handler om å skape trivsel og utvikling hos barna (Bølgan (2018), s 27). Å ta bilder av og sammen med barna kan gi mye glede. Det finnes også ufattelig mange apper som kan legge på morsomme filter eller lignende, som kan ta bildene til nye nivå. Å lære barna dette er lett, men det er bare halve jobben. Den vanskelige jobben er å lære barna om klok digital praksis, noe som krever refleksjon og beviste valg fra personalets side (Bølgan (2018), s 27).

Det er mange ting som bør tenkes over, før man legger ut ting på nettet, fordi ting kan være sårende for andre. Dette er en av flere grunner til hvorfor man bør lære om digital dømmekraft og hvorfor bør man vente, hvorfor ikke starte med dette allerede i barnehagen? Det betyr ikke at alle som manipulerer bilder og filmer gjør noe galt, man kan lage mye morsomt sammen med barna i barnehagen, på skolen eller med venner. Vi skal bare huske på at «Likes» ikke er viktigere enn hva som er etisk riktig og man ikke behøver å poste ting, bare fordi man kan! 

Nå gidder jeg ikke snakke mer om dette, fordi som dere kan se på bilde, så skal jeg kose meg videre på turen min.

Disse bildene er selvsagt manipulert og jeg er ikke ute og reiser. Slenger ved original bilder og linkene som de er hentet fra.

 

kilder:

Belgan N.B, (2018) Digital praksis i barnehagen NYSGJERRIG, EKSPERIMENTELL OG SKAPENDE, Bergen, FAGBOKFORLAGET

https://www.designify.com/categories/65192956-d89c-474a-83ec-6185a36dde86?iid=2b4b51d6-4d1e-42f7-b919-a70d4ca0b364&tid=d5065092-1073-49d4-8820-cc9834da5510

https://www.remove.bg/upload

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.