Undring og refleksjon i barnehagen

Digitalt mikroskop

I barnehagen skal barna blant annet lære om etikk, religion og filosofi. Rammeplanen sier at gjennom å samtale om og undre seg over eksistensielle, etiske og filosofiske spørsmål skal barn få anledning til selv å formulere spørsmål, lytte til andre, reflektere og finne svar ( Rammeplanen 2017, s55). Det er derimot ikke alltid like lett å legge tilrette for denne type undring og refleksjon.

Derfor skal jeg i dette innlegget skrive om hvordan barnehagen kan legge tilrette for refleksjon og undring, med utgangspunkt i filosofi, etikk og religion.

Mål: 

Å finne noe i naturen som vekker interessen for å utforske, undre seg og reflektere over noe som kan åpne opp for filosofiske tanker. Tanken er å åpen opp for refleksjon og undring fra barnets side. Når man skal gjøre dette tenker jeg at det er viktig at det skjer på barnets initiativ, premisser og interesse. Siden det er noe som skal skje på barnets initiativ må man kjenne barna, slik at man vet hva som interesserer barna, men man må også være åpen for at det kan ta tid.

Didaktiske forutsetninger:

Utstyr: 

Du trenger digitalt mikroskop og tilgang til en pc. Det digitale mikroskopet er mest for å berike interessen og muligens finne svar på stilte spørsmål. Ved å bruke digitalt mikroskop vil man også få muligheten til å få frem hvorfor bruke digitale verktøy, samt overbevise «skeptikerne» til at det digitale kan brukes til forskning og å finne svar på filosofiske tanker og spørsmål. Å bruke digitale verktøy på denne måten kan også bidra til å vise at digitale verktøy ikke brukes til å underholdes barna, alene, i et hjørne.

Tid på aktiviteten:

Denne aktiviteten tar fort 60 min. Det tar 30 minutter å finne noe dødt som kan vekke interessen hos barna, 10 minutter å undre seg over filosofiske spørsmål og reflektere sammen med barna og 20 minutter å studere og etterforske hva som har skjedd, hva er årsaken bak.

Antall barn:

6 barn per gruppe. Antallet barn kommer an på alderen på barna. Yngre barn betyr selvsagt mindre gruppe.

Aldersgruppe:

4-6 år

Innhold og arbeidsmetoder:

Når man jobber i barnehage, har man gjerne sine steder som man går til. Disse stedene kjenner man ofte godt og man vet ofte hvor man skal gå for å finne det man trenger. I denne aktiviteten trenger man et dødt dyr, gjerne et innsikt som man kan ta med tilbake og undersøke i det digitale mikroskopet. Selv om man har sine steder man går til, er det ikke alltid like lett å finne døde dyr, så her kan det være lurt å prøve å vekke interesse for dyr det er lett å finne. Grunnen til at man trenge et død dyr eller innsikt er fordi det kan vekke spørsmål hos barna. Jeg tenker at her er det flere muligheter. Man kan f.eks lese om meitemarken i forkant, for å prøve å lære barna om mark og å vekke en interesse for den. Dette kan bli et prosjekt og man kan ta de med inn i et glassmonter i barnehagen. Dette kan man bygge videre på. Eller man kan jobbe med følelser og prøve å få barna til å tenke på følelsene til den døde meitemarken. Hvis man har jobbet med følelser i forkant kan dette gjøre at barna selv spør hva meitemarken følte da kråka kom for å spise den. Ved sistnevnte blir det derimot vanskelig å undersøke marken i et mikroskop. Når man jobber med følelser på denne måten kan man undre seg over om det er etisk riktig å undersøke noe som er dødt?

Spørsmål man kan spørre kan være:

Husker du/dere at vi pratet om følelser? Hvilke følelser har vi? Har meitemarken følelser? Hvordan vet man det? Hva tenker du/dere om meitemarken? Var det greit av kråka å spise marken, hva hvis var veldig sulten? Jeg ser at du studerer marken, hva tenker du på? Tror du marken tenker på noe?

Jeg tenker at ved å stille barna denne typen spørsmål, hender det at man får barna til å reflektere, noe som igjen gjør at barna stiller undrende, filosofiske, etiske spørsmål tilbake.

Grunnen til at jeg har laget planen på denne måten er fordi vi som voksene skal være bevisst på hvordan egen deltakelse kan støtte og utvide barns tenkning (Rammeplanen 2017, s55). Vi er rollemodeller og det viktig at barna får lage sine egne tanker om hvordan ting er. Vi må huske på at voksen-rollen består mye av å veilede og å være et støttende stilas, som kan være med å berike hverdagen til barna. Videre tenker jeg at det handler om å vekke interessen til barnet. Erfaringsmessig er barn mer reflekterende over ting de er nysgjerrige på. Derfor har jeg tenkt at det kan være lurt å ha samlinger i forkant av turen. Her kan også det digitale mikroskopet spille en rolle, da teknologi og skjermer ofte tiltrekker seg barn.

Kilder:

https://www.udir.no/laring-og-trivsel/rammeplan-for-barnehagen/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.